Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. november 07.
 

Ultramodern dizájnú egymásba halmozható urnák, vonalkódok az elhunytak életének ismertetésére, virtulis sírok és rock-temetések…

Noha a francia sírkertek ma is jobbára követik a hagyományokat, a XXI. század világa mind nagyobb teret hódít bennük.

Ahogy terjed a halottak hamvasztásának gyakorlata - 1979-ben a temetések 1 százaléka, 2011-ben már 30 százaléka történt így -, új lehetőségek nyíltak a temetkezések eleddig szigorú rendjében. Két szobrász, Cyril Amouroux és Benoit Alcouffe - a dél-franciaországi Mirepoix-ban működő Urnea cég alapítói - például azzal az ötlettel állt elő, hogy egymásra halmozzák a hamvakat tartalmazó urnákat és így oszlop formájú emlékműveket hoznak létre. Alkotásukat 99 évre garantálják.

Bár a hagyományos temetések még ma is gyakoribbak, a korszerű technika alkalmazásával egyre egyénibbé válnak. A hagyományos kő, márvány és szürke- vagy fekete gránit helyébe miért is ne lépne színes síremlék, amelyet az elhunyt óhajának megfelelően lehet formálni?

A Funeralconcept cég "sírlemezeket" állít elő. Ezeket a lézeres eljárással formált acéllapokat be is festik, kívánságra például a megboldogult által kedvelt napnyugta sárga-vörös színeire, vagy éppen kedvelt hangszerének formájára vágják ki. "Kovács vagyok és néhány barátom arra kért, találjak ki valamit egy elhunyt rokonuk számára" - magyarázza Freddy Pinault, akinek szeptemberben alapított cége tucatszámra kapja a rendeléseket. Így például Serge Danot rajzfilmes (Az elvarázsolt körhinta alkotója) nantes-i sírjára kék-fehér szerkezetet készített, amely fölött narancsfa magasodik, továbbá megjelenik benne Pollux kutya, a hatvanas évek egyik népszerű gyerekfilmjének hőse.

A PierrePolie.com cégnél az ügyfeleket arra kérik, hogy "néhány kattintással" maguk hozzák létre emléktáblájukat, amely portréjuk formáját öltheti, de azt is megjelenítheti, ami a kedvenc társuk volt: motorkerékpárjukat, autójukat vagy akár a macskájukat.

A nyugat-franciaországi Granville-ben Ronan Paschal cége, a Memory History vonalkódot helyez a sírokra, amelyek révén az okostelefonnal rendelkező gyászolók a világhálón megtalálhatják az elhantolt személy életrajzát és fotóit.

Az interneten több temetkezési vállalkozó virtuális emlékhelyeket létesített, ahová bárki elküldheti részvétnyilvánítását. Egyesek azt is lehetővé teszik, hogy a távoli gyászolók élő közvetítésben kövessék a neten a temetést, mások "virtuális sírokat" ajánlanak. Ezek látogatói elolvashatják az internetes emlékkönyvet és - nem egyszer igazi pénz fejében - virtuális virágokat helyezhetnek el rajtuk, vagy éppen virtuális, képernyőn égő gyertyákat.

A technikai újítások mellett sokfelé a szertartás értelmezése is változik. Hervé Mankowski bresti cégének például az az elve, hogy a temetésnél "egy élet előtt tiszteleg a gyászoló, nem egy halott előtt". Ebből kiindulva eleget tesz olyan igényeknek is, amelyek egy évtizede még elképzelhetetlenek lettek volna. Ha az elhunyt az AC/DC hard rock zenekar Highway to hell (Autósztráda a pokolba) című számát akarja, ennek sincs akadálya. Annak a tréfás halottnak az óhaját is teljesítette, aki azt kérte, koporsójára virágok helyett a Canard Enchainé és a Charlie Hebdo, a két legismertebb francia vicclap példányait szórják - konfetti formájában…

MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon