Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. augusztus 27.
 

Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi szervek Budapesten, a 2-es metróban.

Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi szervek hétfőre virradó éjszaka Budapesten, a 2-es metró Batthyány téri állomásán.

Az éjfélkor kezdődött katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat arra a szituációra épült, hogy egy férfi egy csomagot hagyott hátra a metró peronjánál, majd amikor feljött az alagútból a mozgólépcsőn, dulakodni kezdett a BKV ellenőreivel. A dulakodást követően fegyvert rántott, majd az aluljáróban egy nőt megsebesített, a metró területén egy helyiségbe bezárkózott és robbantással fenyegetőzött.

Az elsőként kiérkezett két rendőrjárőr többször felszólította a férfit, hogy adja meg magát, de a férfi több lövést is leadott a rendőrökre. A rendőrök erősítést kértek, majd a földön fekvő sérülthöz mentőt hívtak, közben fegyverrel sakkban tartották a támadót. Az ügyeleti rendszeren keresztül rendőri erősítés érkezett, lezárták a környéket, és biztosították a kijáratokat, majd megérkeztek a mentők, akik ellátták a sérültet.

A fegyveres támadó elfogása érdekében a központi ügyelet riasztotta a Terrorelhárítási Központot (TEK). A terrorelhárítók kutyákkal és golyóálló védőpajzsokkal is felszerelve érkeztek, és megadásra szólították fel a férfit. A fegyverest, aki géppisztolyából több lövést is leadott a terrorelhárítókra, végül kutyákkal ártalmatlanították, majd megbilincselve elvezették.

Abban a pillanatban, amikor a férfit elfogták, a metróalagútban egy hatalmas robbanás történt. A lövöldöző elfogásában részt vevő terrorelhárítók előbb megpróbálták felderíteni a helyszínt, de a metróalagútban lévő hatalmas füst és kiabálás miatt légzőkészülékekkel felszerelt kommandósaikat küldték le.

Mivel újabb fegyveres támadót nem találtak, riasztották a Készenléti Rendőrség tűzszerészeit, akiknek az volt a feladatuk, hogy megállapítsák, mi okozta a robbanást, és az alagutat teljesen megtöltő fehér füst tartalmaz-e mérgező anyagot.

Miután mérésekkel megállapították, hogy a levegő nem mérgező, a géppisztolyos terrorelhárítók biztosítása mellett a már helyszínre érkező tűzoltók megkezdték a földön fekvő, jajveszékelő vagy sokkot kapott sérültek kimentését.

Bakondi György az MTI-nek azt mondta: a magyar tűzoltók szakmailag és technikailag is fel vannak készülve arra, hogy egy hasonló, valóságos szituációban a társszervekkel közösen végrehajtsák a mentést.

Hatala József országos rendőrfőkapitány kiemelte: mindig a legnehezebb, a legváratlanabb dologra kell készülniük, és az ilyen gyakorlatok során minden mozzanatot úgy kell begyakorolni, hogy az rutinszerűvé váljon.

MTI

 

Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Németország nem ismeri el a kínai és orosz vakcinákat
Kizárólag az európai unióban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban a karanténkötelezettség alól – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.
0 hozzászólás
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon