Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. október 15.
 

Sikeresen földet ért Felix Baumgartner, aki mintegy 39 kilométeres magasságból ugrott ki, és szabadesésben száguldott a föld felé, mielőtt kinyitotta volna ejtőernyőjét.

Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés.

A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, s száguldott a Föld felé. Baumgartner 20 óra 16 perckor az új-mexikói sivatagban biztonságosan landolt.

A kísérletet élőben közvetítette a Hír7, a Red bull youtube csatornáján keresztül.

Orvosi vizsgálatok és rengeteg gyakorlás előzte meg Felix Baumgartner úgynevezett sztratougrását, amelyet a rossz időjárási viszonyok miatt korábban többször el kellett halasztani. A 43 éves osztrák bázisugrónak egy nyolcfős tudóscsoport fejlesztette ki a különleges ballont és kapszulát, amellyel 36 kilométeres magasságig emelkedhet.

A rendkívül kockázatos bázisugrásról animáció is készült. A Föld Sztratoszférájában rendkívül erős a sugárzás és intenzív vegyi folyamatok zajlanak, ezért speciális védőruhát is kapott a 43 éves osztrák bázisugró. "Egy ilyet végigcsinálni, túlszárnyalni a hang sebességét és megdönteni Joe Kittinger rekordját, gyermekkori álmom"- nyilatkozta még korábban Felix Baumgartner.

Az ugrás célja azonban nem pusztán az volt, hogy új rekordokat döntsenek meg. A tudósok modernebb űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez is fel szeretnék felhasználni tapasztalataikat és információkat gyűjtenek arról is, hogy miként reagál az emberi test a hangsebesség átlépésére.

Az amerikai Joseph Kittinger 1960-ban 31 ezer 333 méter magasból ugrott ki egy hőlégballonból.

Hír7, MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon