Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 13.
 

Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből az első szavazás után, vagyis kedden nem sikerült megválasztani az új pápát.

A bíborosok szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaznak, ha szükség lesz rá. Ha a délelőtti első voksoláson megszületik a döntés az új egyházfő személyéről, akkor arról 10.30 és 11.00 óra között várható a füstjelzés. Ekkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai is.

A kedd esti fekete füst láttán - 19.43-tól eregette a kémény - a Szent Péter téren az eső ellenére összegyűlt több ezres tömeg felmorajlott, majd szétszéledt.

Az egyház hercegeinek is nevezett bíborosok az éjszakát egy vatikáni szálláson, a Szent Márta-házban töltik. A szavazásokat szerdától péntek estig rendezik meg, a szombat imanap lesz, és vasárnap folytatódik a választási folyamat, ha addig nem dönt a voksolás - kétharmados többségre van szükség - az új pápa személyéről.

XVI. Benedeket 2005-ben a negyedik, II. János Pált 1978 októberében a nyolcadik, I. János Pált ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik "körben" választották pápává.

A konklávéra bevonuló bíborosok eskütételére a római Szent Péter térre érkezett helybeliek és külföldiek a heves eső ellenére esernyővel a kezükben követték az eseményt a kivetítőkön. Voltak, akik autóval érkeztek, és az autóablakon keresztül nézték az óriás vásznakat, vagy motoron ülve, bukósisakban.

Este hat órára nagyrész megtelt a Szent Péter tér és egész környéke és az eső is elállt. A sok ezres tömegben családok voltak gyerekekkel, brazil zászlót lobogtató dél-amerikai fiatalok, imádkozó papok, éneklő csoportok. Mások tánccal-zenével várták az első füst felemelkedését.

A vásznakon a Sixtus-kápolna ajtajának bezárása óta folyamatosan a kéményt mutatták. A Szent Péter téren és környékén kiemelt biztonsági készültség lépett életbe.

Az olasz sajtó szerint nem minden pápaválasztó bíboros tudta felmondani a kápolnába való bevonulás után mondott eskü latin szövegét. Bakizott a pápajelöltnek tartott Angelo Scola milánói érsek és Timothy Dolan New York-i érsek is. A legszebben az olasz sajtó szerint Sean Pactrick O'Malley bostoni érsek és Erdő Péter esztergom-budapesti érsek olvasta fel a latin szöveget.

Nincs biztosnak tekinthető befutó a pápaválasztáson. Több esélyes jelölt neve is felmerült az elmúlt napokban - köztük Erdő Péteré is. Szinte mindegyikük mellett más és más érv szól: van, akinek konzervativizmusát említik az elemzők, és van, aki éppen modern felfogásával hívta fel magára a figyelmet.

Egy lengyel és egy német pápa után szívesen látnák újra saját nemzetük bíborosát Szent Péter trónján az olaszok; 28 jelöltjükkel erre jó esélyük van.

A világsajtó a legtöbbet a milánói érsek, Angelo Scola nevét emlegeti, mint Szent Péter lehetséges utódját. Scolát főleg konzervativizmusa miatt tekintik esélyesnek, miközben mellette szól az is, hogy vallásfilozófiai értelemben két elődje, XVI. Benedek és II. János Pál pápa nyomdokain jár.

Ugyancsak lehetséges befutóként cikkeznek a brazil Odilo Pedro Shererről. Sao Paolo püspöke különösen kedvelt hazájában, hiszen modern eszközökkel népszerűsíti a tradíciókat: gyakran vendégeskedik TV show-kban, és rendszeresen posztol a saját twitter-csatornáján. Esélyeit növeli, hogy a világ katolikusainak 40 százaléka Latin-Amerikában él.

Afrikában ugyanakkor harminc év alatt csaknem megháromszorozódott a katolikusok száma. A ghánai Peter Turksont is az esélyesek között tartják számon. Ismerői úgy beszélnek róla, mint Isten alázatos szolgálójáról, aki számos nyelven beszél, órákon át imádkozik egy nap, szabadidejében pedig szeret futni, gitározni és énekelni.

A legesélyesebb jelöltek között említi a világsajtó Erdő Pétert is. Az esztergom-budapesti érsekkel kapcsolatban megjegyzik: különösen nagy figyelmet fordít a vallások közötti párbeszédre, és jó kapcsolatot ápol a zsidó és roma közösségekkel.

MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon