Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
SZTÁR 2013. január 09.
 

Alkoholmérgezés okozta a 27 évesen tavalyelőtt elhunyt Amy Winehouse halálát – mondta ki véglegesen és hivatalosan a haláleset ügyében elrendelt megismételt vizsgálat vezetője keddi végzésében.

A kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit soul-dívát – aki a rhythm & blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgott rövid, de kiemelkedő sikerű karrierje során – testőre találta holtan 2011 nyarán az énekesnő észak-londoni lakásán. Az angol–walesi törvények „váratlan, illetve erőszakos halálesetek” körülményeinek felderítésére a rendőrségi nyomozás mellett minden esetben bírósági eljárás formáját öltő, külön halottkémi vizsgálatot is előírnak.

Ezt a vizsgálatot egyszer már elvégezték Suzanne Greenaway halottkémi törvényszéki bíró vezetésével. Greenaway annak idején hivatalosan szerencsétlenségnek minősítette Winehouse halálát – ez a törvényi meghatározás a brit jogban a nem természetes, de nem is szándékosan előidézett halálesetekre. A halál közvetlen okát az első vizsgálat vezetője alkoholmérgezésben jelölte meg.

Az illetékes londoni kerületi tanács azonban időközben kiderítette, hogy Greenaway – akit férje, a területileg illetékes londoni halottkémi hivatal volt vezetője nevezett ki saját helyettesévé – nem rendelkezett az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzéséhez megkövetelt brit jogi képesítéssel, és nem is volt bejegyezve gyakorló jogászként Nagy-Britanniában, csak szülőhazájában, Ausztráliában.

Azóta mind Greenaway, mind férje távozott tisztségéből, a hatóságok pedig elrendelték a haláleset újbóli vizsgálatát, amely kedden zárult az eredetivel megegyező végzéssel. A vizsgálat megállapította, hogy Amy Winehouse súlyos fokban ittas volt a halál bekövetkeztének pillanatában. A vizsgálati adatok szerint 416 milligramm alkoholszintet mértek 100 milliliter vérben, vagyis több mint az ötszörösét annak a 80 milligrammos felső határnak, amelyet a brit törvények az autóvezetők számára még engedélyeznek.

Shirley Radcliffe halottkémi törvényszéki bíró, a megismételt vizsgálat vezetője a keddi végzésben megállapította, hogy az ilyen fokú ittasság „rendszerint halálozással jár”. A végzésben szerepel az is, hogy Amy Winehouse ágya mellett két üres vodkásüveget találtak. Az énekesnő körzeti orvosa a vizsgálathoz beterjesztett írásbeli nyilatkozatában közölte: Amy Winehouse-t az elhunyta előtti napon látta. Az énekes az orvos szerint akkor egyértelműen kijelentette neki, hogy nem akar meghalni, ugyanakkor az orvosi tanácsok megfogadására sem volt hajlandó, és a legutolsó időszakban már étkezési rendellenességekkel is küszködött.

Amy Winehouse-ról köztudott volt igen súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre is szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal, bár halála előtt állítólag szabadulni próbált szenvedélybetegségeitől.

MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon