Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. április 06.
 

A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.

A testület azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza. A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így úgynevezett szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

Az NVB elnöke, Patyi András pénteken újságíróknak emlékeztetett rá: az NVB jogelődje, az Országos Választási Bizottság 2006-ban már elfogadott egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban, az NVB tulajdonképpen megerősítette ezt, és új számon, iránymutatásként adta ki.

Az elnök elmondta: a szavazólapokat nem kell borítékba tenni és lezárni. Ha a szavazatszámláló bizottság úgy látja, hogy a választó valószínűleg nem tette borítékba a szavazólapját, akkor rákérdezhet, hol van a szavazólap - tette hozzá kérdésre válaszolva.

MTI
MTI Fotó: Beliczay László

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Karácsony Gergely fölényesen vezet
Karácsony Gergely fölényesen vezet, míg Szentkirályi Alexandra továbbra is második a főpolgármesteri versenyben – derült ki a Medián közvéleménykutató legfrissebb adataiból.
0 hozzászólás
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon