Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 06.
 

Venezuela alelnöke jelentette be kedden este, hogy Hugo Chavez hosszas betegség után elhunyt.

2011 nyarán nyilvánosságra hozták, hogy daganatos betegségben szenved. Kubában többször megoperálták, majd utókezelésnek vetették alá. 2012 júliusában bejelentette, hogy "tökéletesen felgyógyult", és harmadszor is indul az elnökválasztáson. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.

Az 58 éves Chávez december 11-én műtéten esett át, a negyediken 2011 júniusa óta. A műtét óta nem mutatkozott, nem szólalt meg nyilvánosan. Karácsonykor az utódjának jelölt Nicolas Maduro alelnök olvasta fel üzenetét, amelyben egyebek között azt kérte, hogy a hadsereg "továbbra is ügyeljen a nemzet egységére". Ugyanakkor Havannából nem tudott hazautazni január 10-i beiktatására, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetér: az államfő csak február 18-án érkezett vissza Kubából, március 5-én bekövetkezett haláláig a caracasi katonai kórházban kezelték.

Példaképe a XIX. századi latin-amerikai függetlenségi mozgalom hőse, Simón Bolívar, akire a baloldali-nacionalista elnök rendszeresen hivatkozott beszédeiben. 1999 decemberében a venezuelai polgárok ismét az urnák elé járultak, és 55 százalékos részvétel mellett több mint 71 százalékuk az új, "bolívari" alkotmány elfogadására voksolt. Az ország neve ekkor változott Venezuelai Bolívari Köztársaságra.

Chávez politikája mégsem talált egyöntetű támogatásra, amit bizonyít a 2002-ben szervezett két hónapos általános sztrájk, illetve katonai államcsíny. Az elnök mindkettőt átvészelte, amiként a leváltása céljából rendezett 2004. évi népszavazást is, amikor az ellenzék, szakszervezetek, nagyvállalatok, tömegtájékoztatási eszközök és művészek fogtak össze ellene.

2006-ban a szavazatok 62 százalékával újraválasztották az államfői tisztségbe. A 2007. évi kudarc után, 2009-ben számára kedvező eredménnyel végződött az a népszavazás, amelynek eredményeként módosították az alkotmányt: az új alaptörvény értelmében akárhány alkalommal újraválasztható az államfői tisztségre. 2009 augusztusában a parlament jóváhagyta az új választójogi törvényt, amelynek alapján a választási bizottság "átszabhatja" a választókerületeket, és úgy módosítja az arányos képviseleti rendszert, hogy azzal csökkenti a kis pártok parlamentbe jutásának esélyét. 2011 januárjában a Human Right Watch éves jelentésében azzal vádolta meg, hogy politikai ellenfelei üldözésére használja fel az igazságügyi szervezeteket.

Az elnök kétszer nősült, a két házasságból összesen öt gyermeke van.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon