Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. július 22.
 

Nem mindennapi módon érkezett az olimpiai láng Londonba. Kevesebb mint egy hét és kezdődnek az ötkarikás játékok.

Egy héttel az ünnepi megnyitó előtt, megérkezett Londonba az olimpiai láng. A lángot a brit királyi haditengerészet egyik Sea King helikoptere szállította a világhírű Tower hídhoz.

A gépből a tengerészgyalogság egy fiatal kommandósa, Martin Williams az olimpia évére utaló időpontban, vagyis helyi idő szerint éppen 20.12 órakor, kötélhágcsón szállt alá a lánggal, és meggyújtották vele az országos fáklyastaféta első londoni futója, a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó, Kelly Holmes fáklyáját.

Az olimpiai láng május 18-án érkezett Athénból a British Airways légitársaság erre az alkalomra különleges, aranyozott festéssel ellátott Airbus-321-es repülőgépén Nagy-Britannia délnyugati csücskébe, a Cornwall megyei Culdrose-ba, a királyi haditengerészet légitámaszpontjára. A repülőgép az olimpia évére utaló BA 2012 járatszámot viselte.

Az érkezés másnapján az olimpiai láng hetvennapos, nyolcezer mérföldes - vagyis csaknem 13 ezer kilométeres - körútra indult Cornwallból, és ennek során érintette Nagy-Britannia összes megyéjét.

Több magyar is futott a lánggal

A Samsung jóvoltából 7 hétköznapi hős, az SOS Gyermekfalvak egyik lakója, valamint Erőss Zsolt hegymászó, Kassai Viktor futballbíró, Várkonyi Attila DJ és Vadon János műsorvezető futhatott Angliában az Olimpiai Lánggal.

Körülbelül három perc futás – ennyi ideig viszi egy Olimpiai Fáklyafutó az Olimpiai Lángot. A tizenöt magyarnak, akiknek megadatott a lehetőség, ez a három perc azonban felejthetetlen élményt nyújtott:

„Egy átlagos sportkedvelő ember számára a Fáklyafutás jelenti a csúcsot, a legnagyobb lehetőséget, amelynek részese lehet a sport terén” – mondta Vadon János műsorvezető.

A szombaton kezdődő londoni körút 320 kilométeres lesz, amelyben 982 futó vesz részt. A láng július 27-én este, a nyitóünnepségre érkezik meg a kelet-londoni Stratford kerületben felépített olimpiai stadionba, ahol a 86 esztendős II. Erzsébet királynő nyitja majd meg hivatalosan a londoni olimpiát.

Az uralkodó - aki idén ünnepli gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - a legutóbbi londoni olimpia idején, 1948-ban 22 éves hercegnő volt, akkor még édesapja, VI. György király ült a brit trónon.

Hír7/MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon